Leva livet > Reseberättelser > Oceanien > Tre dagar i Tasmanien
mar 2023Oceanien

Tre dagar i Tasmanien

Fick möjlighet att kombinera en jobbresa till Sydney med några dagar i Tasmanien där jag hälsade på goda vänner. Det finns tre flygbolag som flyger mellan Sydney och Hobart och jag valde att flyga med Jetstar eftersom tiderna passade bäst. Helt ok flygbolag men besatta av att hitta passagerare som måste betala mer för handbagage. Jag flyger hellre Virgin Australia om jag kan. Det tar ca. 1.30 timme att flyga ner. Kostar ca 1500 - 2500 SEK. 

Flygplatsen är liten och ser ut som den är från en episod av Flying Doctors. Första gången jag reste till Australien 1986 såg många flygplatser ut så här. Det är enkelt att hyra bil och lätt att hitta. Det enda som man skall tänka på är att i gryning och skymning rör sig många djur och man ser tyvärr många så kallade roadkill. Man kör inte i höga hastigheter och det känns hela tiden som man är på landet. 

Tyvärr hade jag inte tid att stanna i Hobart som alla sa till mig är underbart att besöka, har ett fantastiskt konstmuseum MONA och en känd marknad som heter Salamanca Market, måste bara resa tillbaka.

Tasmanien eller som australiensare kallar det ”Tassie” är otroligt grönt och påminde mig om Irland. Klimatet är aldrig riktigt varmt men aldrig heller riktigt kallt. Mina vänner bor utanför Port Arthur med den vackraste utsikt över havet som jag kan tänka mig. Mount Wellington skymtar i bakgrunden. Jag ville liksom inte flytta mig från frukostbordet med denna utsikt. 

Och man kan njuta av Australiens natur och djurliv redan i trädgården, djurlivet är spektakulärt. Jag fick tyvärr aldrig se en Tasmanian Devil. Man måste ju har något på den långa att göra listan till nästa besök. 

Dagen efter jag kom dit så gjorde vi en Tasman Island Cruise med Pennicott Wilderness Cruises och jag kan säga att detta var en av dom bästa dagarna i mitt liv. Företaget har vunnit en mängd priser jag kan inte nog säga hur mycket förtroende jag kände för företaget. Dessa turer utgår också från Hobart men vi gick på i Port Arthur. Man skall inte ha anlag för sjösjuka samt se till att man har lager på lager av kläder. 

Man är längst ner mot Tasman Island och nästa stopp om man fortsätter är Antarktis. Vi hade en otrolig tur då vi fick se tio knölvalar, massor av delfiner, hundratals sälar samt ett otroligt rikt fågelliv. Dom är så skickliga på att få båten att komma riktigt nära och vi hade också möjlighet att åka in i grottor, det var helt fantastiskt. 

Fyren på Tasman Island byggdes 1906 var bebodd av fyrmästaren med familj fram till 1976, man kan inte föreställa hur det måste varit att ha varit isolerade som fyrvaktare i dagar av storm under dagar och veckor. Klippan reser sig 300 meter och det är spektakulärt fågelliv runt hela ön. Om ni bara har tid att göra en enda tur i Tasmanien gör denna turen, det var som jag sa en av de bästa dagarna i mitt liv. Vilket engagemang och glädje hos dom som arrangerar och dom lyckas gå ut majoriteten av dagarna på året.  

Vi avslutade dagen med en sen lunch på ett typiskt seafood shack. Maten är helt enastående bra, fantastisk fisk och skaldjur då vattnet är så kallt, deras lax är otrolig men all fisk är enastående och naturligtvis är allt kött bra. Oxfile är dock dyrare i Australien än hemma. Prisläget är som Sverige men vin är billigare. Tasmanien har några helt fantastiska viner speciellt dom vita, om man gillar som jag Nya Zeeländska viner älskar man tasmanska viner. Man producerar också fantastisk vodka gjord på potatis och även god gin och naturligtvis något av den bästa ölen. Man gör jättefin ost som man är känd för.

Tasmanien påminner mig om Skåne och är också landets kornbod, den bästa potatisen kommer härifrån. 

Under vår nästa dag åkte vi till Port Arthur historic site. Port Arthur var en av Australiens två första straffkolonier grundat 1833. Idag har man möjlighet att besöka stora delar av området med olika byggnader. Man har också byggt ett visitors centre som är mycket bra och professionellt och restaurangen är otroligt bra, vi åt middag där på kvällen. Vansinnigt god mat och helt underbar service, vår servitör var the town mayor som extraknäcker. Port Arthur erbjuder många olika sorters turer inklusive en spöktur på kvällen. Missa inte heller Lavender Farm i närheten, perfekt för lunch.  Stället erbjuder många olika sorters turer inklusive en spöktur på kvällen. 

Det jag mest tänker på i Tasmanien är ensamheten och isolationen, här får man verkligen vara ifred om man så önskar och det känns som den tryggaste platsen på jorden. Det finns nästan ingen brottslighet. Vill du resa till en plats som är helt genuin med fantastiskt trevliga människor och underbar mat och dryck då ska du resa hit. Helst skulle jag vilja flytta hit. 

Jag önskar att jag hade kunnat stanna där i minst en vecka och jag kan inte vänta tills jag kan resa tillbaka. Vilken underbar pärla denna ö är. Nästa gång jag kommer till Australien skall jag stanna här minst en vecka om inte längre.

200304 | Ann Cederhall