Leva livet > Reseberättelser > Oceanien > Australien och kryssning i Södra Stilla Havet
apr 2020Oceanien

Australien och kryssning i Södra Stilla Havet

Kryssning är ett behagligt sätt att semestra på och generationskryssningar har blivit allt mer populära. Man umgås, har full service och en mängd aktiviteter för alla åldrar. Här bor man på ett flytande hotell med helpension samtidigt som man förflyttar sig och får besöka andra länders natur och kultur.

Australien och kryssning i Södra Stilla Havet

Min man och jag började med kryssningar för ca 10 år sedan och detta är vår sjätte. De nu aktuella fartyget hade plats för 3.500 passagerare och 1.800 besättningspersonal. Femton våningar hög och med en gågata med butiker och kaféer. Personalen kommer från många olika länder och på deras namnskyltar framgår vilka språk de talar. Vi var sju resenärer från Sverige.

Många tror att kryssningar är dyra men man bör jämföra med vad man får. I en insides hytt på ca 15 kvm med TV, telefon och kylskåp för 2 personer ligger snittpriset på mellan 900 – 1300 kronor dag/person. Givetvis finns dyrare och lyxigare hytter. I resans pris ingår helpension och många olika aktiviteter. Hyttstädning morgon och kväll. Buffématsalen är öppen från tidiga morgon till sena kväll. Där finns allt tänkbart och variationen är enorm, till och med en sektion för glutenallergiker.

Redan till frukost finns efterrätter och mängder av exotiska frukter. Finns även möjlighet till middag i en finare restaurang där man serveras en trerätters. 

En kväll per vecka är det galamiddag. Då är klädkoden kostym/smoking och långklänning i restaurangen. Rederiet gör bordsplacering och vi hade turen att få dela bord med ett annat svenskt par. Alla aktiviteter presenteras varje dag i ett blad som man får kvällen före. Pooler, bubbelpooler, gym, minigolf, klättervägg, arena för bollsporter, surfvågor, isbana mm, finns att tillgå. Hög klass på underhållning i teatern med två föreställningar varje kväll såsom musicals, cirkus, pianokonserter, isshow mm. Servicen är mycket hög och en del fartyg har anpassade hytter för gäster med funktionshinder. Det fanns medresenärer med permobil, rullstol och rollatorer. I en pool fanns möjlighet för funktionshindrade att bada genom att sänka ner en stol. På fartyget fanns en sjukvårdsmottagning som var bemannad med en läkare och minst en sjuksköterska.

I augusti bokade min man, jag och en granne en 15 dagars kryssning från Sydney till 8 öar tillhörande Nya Kaledonien, Vanuatu och Fiji. Min vana trogen bokade jag själv flyg och hotell. Efter 21 timmars effektiv flygtid med en mellanlandning i Qatar hade trötthet och jetlagen gjord sig påmind. Sydney ligger 10 timmar före Sverige. Vi landade tidigt på morgonen och incheckning på hotellet var kl 14.00 så det var ett par jobbiga timmars väntan i lobbyn.

Först på 1600-talet tog Australien sin plats på kartan. De första som kom hit var från Nederländerna, men britten James Cook var först med att upptäcka Sydney. Han landsteg i april 1770 och med sig hade han den svenske botanikern Daniel Solander lärjunge till Carl von Linné som utforskade floran. 

Sydney är trots sin storlek med sina 5,5 milj innevånare en grön och ren stad, inget klotter så långt vi kunde se. Vänstertrafik gäller. Alla restauranger och kaféer är enligt lag tvungna att erbjuda gratis vatten även för påfyllning av egen medhavd flaska. Det finns gott om offentliga rena toaletter, alla gratis. Vi nyttjade ofta stadens spårvagnsnät. Ett mycket praktiskt sätt att ta sig fram på. Vid varje hållplats finns en stolpe med ett betalsystem. Som turist kan man ”blippa” med sitt kort och kliva på. Väl framme gör man samma sak dvs man ckeckar ut. Tre km kostade ca 14 sek. Vi tog även en dagstur med buss ”hop on hop off”. 

Det berömda operahuset är stadens signum. 1959 påbörjades planeringen. Byggnaden ritades av den danske arkitekten Jörn Utzon. Tyvärr kantades projektet av problem och förseningar pga den komplicerade konstruktionen. Det ledde till att Jörn Utzon lämnade Australien och återvände aldrig. Huset består av tre byggnader som ser ut som segel och är täckta av över en miljon glaserade klinkerplattor tillverkade av lera bruten i trakten kring Ekeby i Skåne.

Operahuset invigdes 1973. Här hålls operor, konserter och olika sorters shower. Sydneys operahus finns med på Unescos världsarvslista sedan 28 juni 2007.

Tyvärr förorsakade coronaviruset en del ändringar i vår resa. Två dagar före ombordstigning onsdagen den 5 februari fick vi meddelande om att vissa länders hamnar inte tog mot kryssningsfartyg. Detta innebar att vi inte kunde gå i land på 4 tilltänkta öar. Rutten blev ändrad och vi fick i stället tillbringa 2 dagar i Nya Zeeland och 1 dag i Eden, Australien. När vi nu ser vilka problem andra kryssningsfartyg haft var vi trots ändringen lyckligt lottade. Man imponerades av logistiken när ca 3.000 passagerare skall gå iland under dagen och det är ca 20 olika utflyktsmål. På kajen kunde det stå 20-25 bussar. Alla utflykter är numrerade och det gick smidigt till för alla att hitta rätt.

När folk återvände från utflykterna väntade personal på piren med små kalla handdukar och pappersmuggar med iskallt vatten. Därefter fick man sprita händer innan man gick ombord. Det var sedan samma procedur som på flyget, att röntga väskorna, dock tilläts vattenflaskor. Kortnyckeln med viktig information används även som id och skannades både när man lämnade fartyget och när man kom tillbaka. På så sätt kollades att ingen saknades.

På en del destinationer gick vi i land och hittade egna aktiviteter men på Noumea, Fiji och Taruanga deltog vi i utflykter anordnad av rederiet. Bussrundturer med proffsiga guider gav en bred och intressant information om deras samhälle, natur och kultur. På Fiji besökte vi även ett högt vattenfall långt inne i djungeln.

Trots ändrad rutt har vi njutit av många härliga dagar med sol, värme, lite blåst och regn nattetid. Efter kryssningen återstod en lång hemresa men det var det värt! Nu finns bara minnena och bilderna kvar och när viruset väl har lagt sig börjar planering av nästa äventyr.

200420 | Annelie Jakobsson