Leva livet > Reseberättelser > Oceanien > En rökfylld jul i Australien
mar 2023Oceanien

En rökfylld jul i Australien

22 december startar jag min resa ”hem” till Australien tillsammans med min yngsta son Tim, 17 år, och min styvdotter Moa, 18 år. Jag är uppvuxen i Australien och nu skulle vi till min syster Satu och bror Juha som båda bor i huvudstaden Canberra. Vi såg fram emot en massa sol och bad men det blir inte alltid som man tänk sig.

Jag bokade vår resa redan i mars 2019 för att vara säker på att få ett bra pris på resan och med ett bra flygbolag. Så valet föll till Qatar Air och resan för oss 3 gick på drygt 29 000Skr. Flygrutten denna gång blev Arlanda-Helsingfors-Doha-Sydney-Canberra. Den totala flygtiden inklusive mellanlandningar blev ca 30 timmar. Vi landade i Canberra på julaftonsmorgon kl.08.Vi visste att det brann lite varstans i Australien och det brukar det göra på somrarna så jag var inte orolig. Men redan när vi mellan landa i Sydney började jag inse att bränderna hade spridit sig rejält.

Vi såg att det låg tjockt om rök över flygplatsen.

När vi landade i Canberra var läget likadant. Vi fick höra att det brann i flera delstater och många bränder var okontrollerade men den närmsta ca 200km från Canberra. Vi bokade inget hotell för vi bodde hos min syster.

Andra veckan på vår resa hade vi planerat att åka till kusten. Vi fick avboka det och boendet i Batemans Bay pga. att vägarna var avstängda för att det var stora skogs/gräsbränder. Det var mycket rökigt även i Canberra nu så man kunde inte vistas utomhus så mycket. Alla munskydd i affärerna blev slutsålda och de boendena började hamstra vatten och konserverade mat. Nu var bränderna 100km ifrån oss. Men vi höll hela tiden koll på en app ”Fires near you” ifall man skulle evakueras.

Andra veckan av vår vistelse åkte vi söderut till Snowy Mountains. Där hade min bror Juha bokat ett hotell. Hotellet låg nedanför bergskedjan och byn hette Jindabyne. Ett härligt litet samhälle som brukar vara fullbokad på vintertiden. Närmsta berg heter Mt Kosciuszko och är 2228m över havet. Men redan när vi kom fram märkte vi att det var ännu mera rök där än i Canberra. De meddelade oss innan att det inte var fara att ni är välkomna. Men det hade börjat brinna bara 20km ifrån. Vägen upp till berget var avstängd, men enligt hotellpersonal så hade ingen evakuerats så vi tog det lugnt. Vi var alla trötta efter resan så vi åt kvällsmat Fish and chips och gick och la oss. 

På morgonen blev vi väckta vid 8 tiden att vi måste evakueras innan kl.12 för branden hade kommit närmare. Så då packa vi och började resan tillbaka till Canberra. Det hade även brunnit längs vår väg tillbaka med de var släckta när vi passerade.

Resten av vår Australienresa gick åt shopping och bilturer inom ACT delstaten för att titta om vi kunde se några kängurur. Vi lyckades till slut. På 3 veckor hade vi 3 rökfria dagar och för det mesta var temperaturen mellan 36–43 grader. Vi startade hemresan 10 januari. 

Restaurangerna för det mesta har högstandard i Canberra. Man absolut äta Fish and Chips åtminstone en gång. Prisnivån är lite under våra priser. Kranvatten går att dricka i städerna men vi drack flaskvatten för säkerhets skull.

Om man är i Canberra så rekommenderar jag att man besöker Parliament House, The Arboretum, Australian War Memorial. 

200314 | Aini Blomkvist