Leva livet > Guider > Vin & Drinkar > Välj rätt vin till din kötträtt
mar 2023Vin & Drinkar

Välj rätt vin till din kötträtt

Att hitta det rätta vinet som ska samspela med din kötträtt och inte övermanna den kan vara svårt. Därför har vi här skrivit ihop en liten guide om vad du bör tänka på när du ska hitta ett vin som passar din rätt.

Vin till lammkött

Lamm är ett fett och smakrikt kött som är väldigt vinvänligt. Vill du servera din lammrätt med rött vin bör du hålla dig till smaktyperna Fruktigt & Smakrikt, Kryddigt & Mustigt samt Stramt & Nyanserat.

Rött vin som passar till lamm
Alkoholfritt rött vin som passar till lamm

Om du är ute efter vitt vin. Smaktypen Fylligt & Smakrikt passar till många lammrätter, helst ett fatlagrat chardonnayvin. En övervägande del av lammrätterna är vinvänliga, undantag för kryddstarka, ex. chili eller curry. De starka smakerna gör att vinet upplevs som strävare.

Vitt vin som passar till lamm
Alkoholfri dryck som passar till lamm

 

Vin till nötkött

Till de flesta kötträtter som t.ex. oxfilé, ryggbiff eller entrecôte passar ett Kryddigt & Mustigt, Fruktigt & Smakrikt eller Stramt & Nyanserat rött vin. Serverar du köttfärsbiffar eller köttfärsås passar ett lättare vin från Kryddigt & Mustigt bäst.

Rött vin som passar till nötkött
Alkoholfritt rött vin som passar till nötkött

Gällande vita viner till nötkött är det tyvärr svårare att matcha då det är lättare och saknar strävhet. Men det funkar såklart – fördel för det lätta kalvköttet här. Som med det röda vinet är det Fylligt & Smakrikt som gäller.

Vitt vin som passar till nötkött
Alkoholfri dryck som passar till nötkött

 

Vin till vilt

Kryddigt & Mustigt och Fruktigt & Smakrikt går hand i hand med de flesta vilträtter. Serverar du ett kött med kraftig viltsmak, som älg och hare, funkar även Stramt & Nyanserat.

Rött vin som passar till vilt
Alkoholfri dryck som passar till vilt

Vill du servera din vilträtt med vitt vin behöver det vara fylligt med mycket smak och fatkaraktär. Fylligt och Smakrikt vitt vin ska du leta efter i hyllorna.

Vitt vin som passar till vilt
Alkoholfri dryck som passar till vilt

230302 |