Leva livet > Guider > Vin & Drinkar > Anordna en rosévinsprovning hemma
jun 2023Vin & Drinkar

Anordna en rosévinsprovning hemma

Rosévin har blivit en populär favorit bland vinälskare över hela världen, och att anordna en rosévinsprovning hemma är ett utmärkt sätt att utforska och uppskatta denna ljuvliga dryck tillsammans med vänner och familj. Oavsett om du är en erfaren vinprovare eller nyfiken nybörjare, låt oss ta dig med på en resa genom rosévinets charm och ge dig verktygen för att göra din egen provning till en succé

Förslag på olika teman på din vinprovning

 • Regionella teman: Välj roséviner från olika regioner runt om i världen och jämför deras karaktärer och stilar. Till exempel kan du prova roséviner från Provence i Frankrike, Rioja i Spanien, Toscana i Italien och Nya världen-producenter som Kalifornien, Chile eller Sydafrika.
 • Druvsorter: Fokusera på en specifik druva och prova roséviner gjorda av samma druva, men från olika producenter eller regioner. Exempel på populära druvor för rosévin är Grenache, Syrah, Mourvèdre, Pinot Noir och Sangiovese.
 • Färgtema: Utforska variationen i roséviners färgspektrum. Välj roséviner som sträcker sig från ljusrosa till djupare rosa eller till och med lätt röda nyanser. Det kan vara intressant att upptäcka hur färgen påverkar smaken och aromerna.
 • Matparningar: Välj roséviner som passar bra med specifika maträtter eller kök. Till exempel kan du ha en temaprovning med roséviner som är perfekta för skaldjur, asiatisk mat eller medelhavsinspirerade rätter. Detta ger dig möjlighet att upptäcka vilka roséviner som kompletterar maten bäst.
 • Blindprovning: Göm etiketterna på flaskorna och ha en blindprovning där deltagarna får gissa vilken druva, region eller annan egenskap som varje rosévin har. Det kan vara en rolig och utmanande upplevelse för att testa din kunskap och smakbedömning.

Kom ihåg att anpassa temat efter dina egna intressen och preferenser. Det viktigaste är att ha kul och njuta av den spännande världen av rosévin!

Hur går en rosévinprovning till?

 1. Välj vinerna. Börja med att välja ut ett antal olika roséviner och ett tema på provningen.
 2. Förberedelse. Se till att ha tillräckligt med vinglas, helst med en bredare mitt och smalare topp, för varje deltagare. Rensa gärna glasen från eventuell doft eller smak från tidigare användning. Placera även vatten och eventuellt osaltade kex eller bröd på bordet för att hjälpa till att rensa smaklökarna mellan vinerna.
 3. Temperaturkontroll. Se till att kyla ner vinerna till den rekommenderade serveringstemperaturen innan provningen börjar. Du kan använda en vinkylare, kylskåp eller ishink med is för att hålla vinerna svala under hela provningen.
 4. Skapa en provningsordning. Bestäm vilken ordning du vill att vinerna ska provas i. En vanlig metod är att börja med de lättare och friskare vinerna och sedan fortsätta med mer strukturerade eller kraftfulla varianter.
 5. Presentation. När provningen börjar, presentera varje vin för deltagarna. Berätta om dess ursprung, druvsort, tillverkningsmetod och andra intressanta fakta. Det kan vara användbart att ge varje deltagare en provningsanteckningsmall där de kan skriva ner sina intryck och betyg för varje vin.
 6. Bedömning. Guida deltagarna genom de grundläggande stegen för att bedöma vinet. Titta först på färgen och klarheten. Lukta sedan på vinet och försök identifiera olika dofter och aromer. Ta en klunk och låt vinet sprida sig över hela munnen för att bedöma smaken, strukturen och eftersmaken.
 7. Jämförelser och diskussion. Efter att ha provat varje vin kan ni jämföra och diskutera de olika vinernas egenskaper. Utbyt åsikter om smaker, aromer och kvaliteter. Det kan vara intressant att höra olika perspektiv och upptäcka nya sätt att uppskatta rosévinet.
 8. Matparningar. Om möjligt, servera små maträtter eller tilltugg som passar bra med rosévin. Prova olika matparningar och se hur smakerna förstärker eller kompletterar varandra.

Genom att följa dessa steg kan du skapa en engagerande och minnesvärd rosévinsprovning hemma. Var inte rädd för att anpassa upplägget efter dina egna preferenser och utforska rosévinets värld på ditt sätt. Skål och lycka till med provningen!

230608 |