Leva livet > Guider > Vin & Drinkar > Anordna en rödvinsprovning hemma
aug 2023Vin & Drinkar

Anordna en rödvinsprovning hemma

Att arrangera en vinprovning hemma är en riktigt rolig och mysig aktivitet tillsammans med vänner. Vi har nedan tagit fram en vinprovningsguide för röda viner, för dig som vill anordna en alldeles egen provning hemma. Trevlig läsning!

Detta behöver du ha hemma

  • Vinglas (lika många glas per person som antal viner)
  • Vattenglas
  • spottkoppar
  • Papper & penna
  • Ha gärna lite bröd att neutralisera med, det kan bli väldigt strävt att testa röda viner

Förslag på olika teman på din vinprovning

  • Landsspecifika viner (exempelvis franska, spanska, argentinska eller amerikanska)
  • Olika druvor (Nebbiolo, Pinot Noir, Syrah/Shiraz, Malbec)
  • Samma druva från olika länder (exempelvis Pinot Noir från Frankrike, USA och Sydafrika)
  • Blind provning där viner i olika prisklasser väljs ut, där man får gissa vilket vin som är vilket.

Hur går en rödvinprovning till?

Innan ni börjar provningen behöver ni bestämma om ni ska diskutera era tankar om respektive vin under provningens gång, eller om ni ska anteckna själva för att sedan jämföra era tankar. Sedan är det dags att prova de olika vinerna. Dela upp vinprovningen i tre olika moment i följande ordning; utseende, doft och smak.

Utseende

I detta moment ska ni inspektera drycken framför er. Vilken färg har vinet framför dig och hur djup är färgen?

Doft

Här ska vi känna vinets doft ordentligt. Snurra lätt på glaset för att känna doften ordentligt. Våga tänka utanför boxen och ta hjälp av egna doftminnen och preferenser för att sätta ord på hur vinet doftar.

Aromkategorier för rödvin: röda och blå bär, röda och blå frukter, kryddor (kanel, lakrits, peppar), blommor & örter (lavendel, rosor, viol), torkad frukt, ekfat (ex. vanilj, ceder, choklad, kokos, kaffe)

Smak

När du till sist ska smaka av vinet är det viktigt att du smakar med hela munnen eftersom olika grundsmaker och tanniner uppfattar olika mycket på olika delar av munnen. Diskutera eller anteckna dina tankar kring hur mycket eller lite tanniner, syra, beska och sötma du känner av. Precis som på doftsteget ska ni även här notera vilka aromer ni uppfattar från varje vin.

Tips! Tanninerna känner du tydligast på tandköttet och känns torrt och strävt. Bildas det mycket saliv i munnen, eller känns det mycket på tungans sidor? Det är tecken på hög syra. Beska känner du tydligast längst bak på tungan. Sötma kan vara svår att känna av, prova att endast sticka ned tungspetsen i glaset för att se om du känner av sötman bättre.

Avslutning

Efter ni tagit er igenom alla viner är det trevligt att diskutera sina intryck och tankar över en god middag. Ni kan dessutom fortsätta prova de olika vinerna för att se ut vinernas uttryck förändras, vilket är ett väldigt roligt inslag på en vinprovning.

Vi hoppas att denna vinprovningsguide hjälper er skapa en trevlig vinprovning tillsammans med era nära och kära.

220830 |