Leva livet > Guider > Ekonomi > 10 tips för att dra ner på matkostnaderna
sep 2022Ekonomi

10 tips för att dra ner på matkostnaderna

Har du också lagt märke till stigande priser i matbutikerna? Därför har vi här samlat massa tips på hur du drar ner på dina matkostnader! Det betyder inte att du behöver äta ris och kyckling, bara för att du drar ner på matkostnaderna behöver maten inte bli tråkig eller näringsfattig.

10 tips för att dra ner på matkostnaderna

 1. Håll koll på kampanjpriser

  Många matbutiker släpper ofta kommande veckas kampanjpriser redan på helgen, därför kan du sätta dig ner och planera veckans maträtter exempelvis söndagar!

 2. Gör matlådor för veckan

  Visst är det smidigt att trilla in på en lunchrestaurang och köpa en god lunch. Men vill man dra ner på matkostnader får man möjligen prioritera om lite. Såklart kan man fortfarande lyxa till det med en lunch ute men äter du lunch på stan varje vardag spenderar du ca 2000 kronor i månaden på något som skulle kunna kosta en fjärdedel så mycket.

 3. Satsa på billiga råvaror

  Vi har många råvaror som är nyttiga och mättar länge, bland annat potatis och ägg. Här vill vi även tipsa om säsongsgrönsaker! Varför inte göra omeletter och frittatas serverat med en sallad på säsongsgrönsaker? Både billigt och gott!

 4. Handla smart

  Planering är A och O när man vill dra ner på matkostnaderna. Innan du handlar, gör en inköpslista! Helst baserat på kampanjpriser för veckan. Går du till en matbutik utan inköpslista är det lätt att plocka på sig varor man egentligen inte behöver.

 5. Gå inte till affären hungrig

  Vi har alla varit där! Är man tom i magen är man sugen på allt! Butiker placerar strategiskt godsaker vid ingång och kassa för att du ska plocka på dig när du är lite extra sugen.

 6. Köp frysta grönsaker

  Du kan spara mycket pengar på att köpa fryst istället för färskt, exempelvis broccoli och blomkål.

 7. Släng inte din mat

  Det mesta går faktiskt att frysa in. Varför inte göra matlådor av dagens middag istället för att slänga?

 8. Dra ner på köttet

  Kött är dyrt, laga därför gärna vegetariskt några gånger i veckan. Bra och billigt substitut för kött är exempelvis bönor, kikärtor och linser.

 9. Ta med din egen påse

  Hjälper både miljö och plånbok. Plastkassarna har blivit dyra, det kan bli många hundralappar om året! Därför vill vi slå ett slag för att ta med sin egen påse till butiken.

 10. Storhandla

  Spontanköp är oftast onödiga och betydligt dyrare än en storhandling. Bestäm gärna en dag i veckan då du storhandlar, för många är söndagen en sådan dag.

220919 |