Leva livet > Guider > Ekonomi > 10 tips för att minska elförbrukningen
sep 2022Ekonomi

10 tips för att minska elförbrukningen

Svider det i plånboken efter elräkningen? Vi rör oss mot kallare tider, vilket innebär att vi förbrukar mer el hemma. Med senaste tidens stigande elpriser är det därför extra viktigt att hålla koll på sin elförbrukning. Nedan listar vi tips som du kan ta del av för att försöka hålla koll på elen och spara pengar!

  1. Ha inte lampan tänd i onödan. Många gånger lämnar man lamporna tända hemma, men dubbelkolla gärna en extra gång innan du går hemifrån så du har släckt dina lampor. Har du ett rum hemma som ingen befinner sig i just nu? Släck då även dessa lampor. Vill du inte hålla koll på lamporna tipsar vi om en timer, då behöver du inte släcka och tända lamporna själv!
  2. Använder du inte tv, dator eller annan kringutrustning just nu? Då är det lika bra att stänga av dom för att spara in på elen. Här tipsar vi om ett grenuttag med strömbrytare, då kan du stänga av alla apparater med en enda knapp.
  3. Apparater äldre än 5 år bör stängas av när den inte används. De flesta apparater har en ‘’standby’’ funktion, men i dessa fall är det bättre att stänga av.
  4. Ersätt dina glödlampor mot lågenergilampor eller LED-lampor. En lågenergilampa drar 80% mindre el och håller 10 gånger så länge som en vanlig glödlampa. Du kan spara upp till 600 kr för varje utbytt lampa under lampans livslängd.
  5. Använd funktionen energisparläge på din dator och tv om den finns tillgänglig. 
  6. Innan du köper en apparat bör du kolla hur mycket el den drar. Detta ser du på energimärkningen. När du köper en apparat är det inte bara inköpspriset som kostar, driftkostnaden är upp till 80% av totalkostnaden under en apparats liv. Exempelvis drar LCD-tv och LED-tv betydligt mindre el än plasma-tv.
  7. Se alltid till att dörrar för kyl och frys är stängda. Gällande kyl & frys vill vi även tipsa om att frosta av och dammsuga slingorna på baksidan ett par gånger per år.
  8. Du kan spara 80% av energi när du kokar med lock och väljer kastrull efter plattans storlek.
  9. Fyll din diskmaskin ordentligt! Det är inte bra att köra en halvtom maskin, det drar nästan lika mycket som en fylld maskin. Diskmaskinen förbrukar även mindre el och vatten än om du handdiskar, en diskmaskin förbrukar hela 4 gånger mindre vatten än handdisk. Att handdiska under rinnande vatten är en energibov i många hem. Att investera i en diskmaskin kostar såklart mer än handdiskmedel, men när den väl är på plats kommer elförbrukningen minska.
  10. En maskin som även behöver fyllas till max är tvättmaskinen! En halvtom tvättmaskin gör av med lika mycket energi som en full. Om det är möjligt rekommenderar vi även lägre temperaturer, byter du från 60 till 40 grader blir energiförbrukningen nästan hälften så stor, 
220906 |