Leva livet > Upplevelser > Städer > Upplev Skellefteå
jun 2023Städer

Upplev Skellefteå

Upplev guldstaden Skellefteå! Skellefteå är en stad som bjuder på vacker natur, härliga människor, god mat och ett rikt kulturliv. En stad man inte får missa, helt enkelt. Ta del av våra 5 tips på saker att se och göra i Skellefteå och förgyll ditt nästa besök till staden.

Upplev vackra Skellefteå

Upplev vackra Skellefteå

1. Bonnstan

Av de ursprungliga drygt 70 kyrkstäderna, är Skellefteå en av de sista kvar. Bonnstan i Skellefteå har funnits sedan 1600-talet, men på grund av en stor brand som ödelade hela den gamla bonnstan, så kom inte de nuvarande husen på plats förrän mitten av 1830-talet. I Bonnstan hålls olika evenemang varje år, bland annat midsommarfirande och marknader. Det är även populärt att fotografera i Bonnstan, med husens vackert slitna fasader som bakgrund.

Adress: Kyrkstadsvägen 15, 931 33 Skellefteå | Hemsida

 

2. Västerbottensteatern

Västerbottensteatern, med säte i Skellefteå, är Västerbottens länsteater. Teatern spelar över 400 föreställningar runt om i Västerbotten, och producerar cirka 10 nya uppsättningar varje år. 

Adress: Torggatan 7, 931 29 Skellefteå | Hemsida

 

3. Vandring i Pite-Rönnskär

Pite-Rönnskär är en vacker skärgårdsö som i årtionden varit ett populärt besöksmål bland båtmänniskor. Runt ön går en fin stig som tar ca 20 minuter att gå. Längs stigen kan du stanna för att bada eller grilla.

Adress: 93497 Byske | Hemsida

 

4. Sara Kulturhus

Sara Kulturhus är Skellefteås nya landmärke – det är ett unikt trähus (ett av världens högsta trähus!) med 20 våningar. Det är stadens nya mötesplats för konserter, föreställningar, utställningar och evenemang. I byggnaden finns även The Wood Hotel, tre restauranger och ett spa på 20:e våningen. Sara Kulturhus ligger mitt i centrala Skellefteå och ett måste att besöka om ni befinner er i staden. 

Adress: Kanalgatan 43b, 931 31 Skellefteå | Hemsida

 

5. Kayakomat

För er som gillar friluftsliv är Skellefteås Kayakomat perfekt! Mitt i centrala Skellefteå, vid Manhemskajen, kan du hyra en kajak dygnet runt. Det finns kajaker både för nybörjare och för mer erfarna paddlare. Bokas enkelt och smidigt online.

Adress: Manhemskajen, 931 34 Skellefteå | Hemsida

220628 |