Leva livet > Upplevelser > Fest > Anordna en kräftskiva hemma – 10 tips
aug 2023Fest

Anordna en kräftskiva hemma – 10 tips

Det är äntligen kräftsäsong och dags att samla vänner och familj för en sista sommarfest – kräftskivan! Vi har samlat våra bästa tips för att få till en oförglömlig kväll tillsammans med sina nära och kära.

 1. Sätt en meny

Menyn för en kräftskiva är i grund och botten ganska enkel där kräftorna spelar huvudrollen. Vill du servera färska eller frysta kräftor? Frysta kräftor kräver mer framförhållning då de ska tinas långsamt i kylskåp, och det tar ungefär 2 dygn. De ska även läggas i ny lag i minst 2 timmar innan servering. 

Recept på kräftlag (till 1 paket kräftor):

 • 2,5 dl vatten
 • ½ dl salt
 • 1 flaska lättöl eller porter
 • 2 sockerbitar
 • 1 knippe krondill

Gör så här: Koka upp vatten, salt och socker. Rör tills det löst sig. Häll i öl och ta i dillstjälkarna och några kronor (spara resten till dekoration). Låt lagen svalna till rumstemperatur och lägg i kräftorna. 

Förutom kräftor kan det vara trevligt att servera något både före och efter. Kanske en välkomstdrink med tilltugg att servera före, och en bärpaj eller tårta till efterrätt?

 

 1. Tillbehör till kräftorna

Då kräftor i sig inte är så mättande, och många väljer att dricka snaps till, är det bra att servera något mer “matigt” på bordet som tillbehör. Västerbottenostpaj, nybakat bröd tillsammans med smör och ost är klassiker att servera till kräftorna. Utöver detta passar kantareller väldigt väl till kräftor. Varför inte göra en kantarellpaj, kantarell-frittata eller pannkaksrulle med kantarellstuvning?

 

 1. God hygien!

När man hanterar skaldjur är det viktigt att vara noga med hygienten, då det är livsmedel som lätt kan få känsliga magar att reagera. Se till att både du och dina gäster använder en tång när de plockar kräftorna till sina tallrikar. Lår inte heller kräftorna stå framme i rumstemperatur för länge i onödan. 

 

 1. Duka och dekorera snyggt och festligt

Att dekorera kräftskivan hört självklart till traditionen! Duka gärna utomhus med snittblommor, krondill, färgglada servetter, girlanger och partyhattar. 

 1. Regnsäkra festen

Sätt gärna upp partytält eller en segelduk som extra tak över festen. Vi bor trots allt i Sverige där vädret är väldigt opålitligt.

 

 1. Städa undan ofta

För att undvika bord fulla av kräftskal rekommenderar vi att du dukar med en påse till varje gäst som de sedan kan slänga sina kräftskal i direkt när de är klara. Påsarna blir sedan lätta att samla ihop och kan snabbt ersättas med nya när de är fulla. 

 

 1. Dryck för alla

Se till att du serverar dryck som passar alla. Många dricker inte alkohol och det är viktigt att alla dina gäster känner sig inkluderade, oavsett vad de har i sitt glas. Servera gärna god alkoholfri bål eller förbered drinkar, så alla får ta del av riktigt god dryck under kräftskivan. Hos ICA hittar du mängder av recept på goda alkoholfria drinkar.

 

 1. Snapsvisor

En kul detalj till dukningen är ett sångblad som fungerar som ett underlägg på varje plats. Här samlar du alla snapsvisor du vill att ni sjunger under kvällen. Vi har tagit fram ett färdigt sångblad som ni kan använda, det hittar ni här

 

 1. Lekar

Lekar livar alltid upp stämningen, och förgyller kvällen med extra många skratt. Några av våra favoritlekar är:

Lek 1 – Påståenden: När gästerna anländer delas det ut en lapp till var och en med påståenden om din bordsgranne. Nu är det upp till dig att mingla runt och lista ut vem du ska sitta sida vid sida under kvällen.

Lek 2 – Musikquiz: Ett musikquiz livar upp vilken fest som helst! Förbered en bra spellista spellista, dela in dina gäster i lag och sedan är det bara att sätta igång! Det lag som har flest rätt vinner.

Lek 3 – Två lögner, en sanning: I den här leken gäller det att lista ut vilket av tre påståenden som är sanning, och vilka påståenden som är lögn. Deltagaren säger alltså tre påståenden men bara ett är sant, och det är upp till övriga gäster att gissa vilket påstående som är sant.

 

 1. Städa bort festen samma kväll

Det kan kännas jobbigt att behöva städa undan festen samma kväll som den är över, men gör det ändå! Lukten dagen efter kommer inte vara nådig annars. Släng kräftskalen samma kväll och skölj av alla tallrikar och fat som varit i kontakt med skaldjuren. Resten av städet kan du ta dagen efter, om det blir lite för sent.

220816 |