Leva livet > Upplevelser > Böcker > Höstens bästa boktips
aug 2023Böcker

Höstens bästa boktips

Höstmörkret och kylan börjar nu smyga sig på oss sakta med säkert, och vad passar då bättre än att sätta sig och läsa en riktigt bra bok? Vi på Leva Livet har samlat våra bästa boktips för hösten 2022. Hoppas någon av våra rekommendationer passar dig!

Höstens bästa boktips

Höstens bästa boktips

Den natten av Gillian McAllister

Den natten av Gillian McAllisterKlockan är halv två på natten när mobilen ringer. ”Hjälp mig, snälla hjälp mig!” Vid sidan av den ensliga vägen som leder fram till deras italienska villa finner Cathy och Joe sin lillasyster. Frannie har kört på en man. Han ligger död i vägdammet. I mörkret vid vägkanten ber Frannie sina syskon om hjälp. Och med hjälp menar hon inte att ringa polisen.

Detta är en riktigt smart bladvändare som är svår att lägga ifrån sig. Boken följer de tre syskonens olika perspektiv, vilket ger in väldigt intressant insyn av de olika syskonen och hur de dels ser på sig själva men även på varandra. Boken är fylld av oväntade vändningar som håller läsaren på tå fram till sista sidan.

Skilsmässan av Moa Herngren

Skilsmässan av Moa HerngrenBea och Niklas lever ett bekvämt liv på Östermalm i Stockholm. Men efter ett ganska bagatellartat gräl försvinner Niklas hemifrån. Bea tror att han när som helst ska komma hem, bara han lugnat ner sig. Men timmarna går och ingen Niklas kommer.

Under dagarna som följer fortsätter han att hålla sig borta. Och ilskan växer hos Bea. Så här beter man sig inte efter ett långt äktenskap, med två döttrar. Men när det kommer fram att han träffat en annan ställs allt på sin spets. Han är inte intresserad av att försöka lösa krisen, utan han vill skiljas. Hur kan han vara så känslokall och oresonlig efter alla år tillsammans?

Men kommer verkligen skilsmässan som en blixt från klar himmel? Är alltid den som lämnar den onda? Vad kommer fram när man börjar skrapa på ytan?

Moa Herngren beskriver skickligt hur situationer kan uppfattas totalt olika av de inblandade. Det är en väldigt tankeväckande historia om hur en kärlekshistoria kan se ut, och ta slut. Boken är nominerad till Årets Bok 2022, och definitivt ett måste att läsa!

Sarek av Ulf Kvensler

Sarek av Ulf KvenslerTre vänner som brukar fjällvandra tar på årets tripp till Sarek med en fjärde part – Anna och Henrik har svårt att säga nej när Milena vill introducera sin nya kille. Jacob är trevlig, men Anna genomfars av tanken ”jag känner igen honom”. Vandringen utvecklas snart till en mardröm – att ta med Jacob visar sig vara ett ödesdigert beslut som kommer att förändra deras liv för alltid.

Wow, vilken rysare till bok! Med dess fascinerande karaktärer och oanade vändningar blir den omöjlig att lägga ifrån sig. En av de mest spännande böcker jag läst! Även denna bok är nominerad till Årets bok 2022.

Löftet av Damon Galgut

Löftet av Damon GalgutDet börjar med en begravning. Året är 1986 och apartheidregimen går mot sitt slut. Familjen Swart dras isär efter mammans död, och de efterlevande återser varandra bara när nya begravningar för dem samman. Det enda som består är familjegården och de obesvarade frågorna kring ett löfte som aldrig infriats. 

Vinnaren av Bookerpriset 2021 är en otrolig läsupplevelse. Den är skickligt skriven med en fängslande historia och otroliga karaktärer som inte lämnar någon oberörd.

Elsie och allting därefter av Veronika Malmgren

Elsie och allting därefter av Veronika Malmgren

En roman om tre generationer kvinnor, moderskap och systerskap, och att ärva och bära sin historia. Varför är de vi längtar efter mest ofta de som är svårast att nå? Elise växer upp i Ostpreussen. Hösten 1944 rycker Röda armén närmare och det blir alltmer osäkert för hennes familj att vara kvar på gården. Långt senare reser Marthe norrut tillsammans med sin pojkvän för att slå läger på en myr någonstans i de jämtländska skogarna, där han vill leva utanför samhället. 1988 besöker nioåriga Annie sin mormor i Västtyskland och iakttar saker som med barnets blick är svåra att greppa. ”Elise och allting därefter” är en berättelse om att lämna allt och tvingas börja om på nytt.

En fängslande generationsroman baserad på författarens egen släkthistoria. Boken beskriver hur trauman, relationer och erfarenheter kan gå i arv och gör detta på ett skickligt sätt.

220818 |