Leva livet > Reseberättelser > Sydamerika > Brasilien: Kolibrier, vattenfall, näsbjörnar och bröllop
mar 2023Sydamerika

Brasilien: Kolibrier, vattenfall, näsbjörnar och bröllop

Vår son Martin hade träffat en brasiliansk flicka, Monica. Förälskelsen utvecklades till ömsesidig kärlek, och de planerade bröllop i april 2019. Vi bestämde oss för att resa till södra Brasilien samma vår. De unga tu lovade att guida oss. Det var med stora förväntningar vi anträdde resan, eftersom vare sig min man eller jag hade varit i Sydamerika tidigare.

Vi anlände till Foz do Iaguzo med flyg efter mellanlandning i São Paulo. Vistelsen hade planerats i detalj av Martin och Monica som mötte oss på flygplatsen. 

Den första veckan besökte vi Iguazu Falls, ett av världens största vattenfall på gränsen mellan Argentina och Brasilien. Detta är ett av Sydamerikas mest populära resmål, och det var mycket storslaget och fantastiskt vackert! 

I två dagar strövade vi runt vattenfallen, ena dagen i Brasilien och den andra i Argentina, och vi såg kolibrier och andra vackra fåglar och växter. 

Vi bodde på ett hotell med utsikt över hela området med vattenfallen, och i hotellparken vandrade näsbjörnar omkring. Nästa besöksmål var Itaipu- dammen, ett vattenkraftverk i Paranáfloden på gränsen mellan Brasilien och Paraguay. Det ägs gemensamt av dessa länder, och var tills nyligen världens största vattenkraftverk. Vi tillbringade en hel dag där, och fick se allt från själva dammen till kontrollrummet. 

Veckan avslutades med ett besök på den plats där Brasilien, Argentina och Paraguay möts, en sydamerikansk motsvarighet till Treriksröset. En av kvällarna tillbringade vi på en mycket stor restaurang med god brasiliansk mat och dryck, och underhållning av skickliga sångare, dansare och musiker.

Andra veckan tillbringade vi i Toledo där Monicas föräldrar bor. Under veckan umgicks vi med Monicas familj och vänner, och gjorde utflykter i omgivningarna, och fick se olika odlingar, framför allt majs och sojabönor. Vi hade mycket att prata om och det var intressant att få en inblick i vardagslivet i en brasiliansk familj. Tredje veckan hyrde vi en lägenhet i Florianopolis vid atlantkusten. Kuststräckan är mycket vacker, och erbjuder förnämliga badmöjligheter. 

Vi hade promenadavstånd till stranden, där vi tillbringade ett antal soliga dagar.

Vågorna gick höga, så vi fick vara försiktiga då vi badade. Vi gjorde utflykter i omgivningarna, bl.a. till Tamar Project som är ett fascinerande marint center för havssköldpaddor. Räddningscentret har utomhusbassänger med flera olika sorters havssköldpaddor som har hittats i dåligt skick på olika stränder.

Vi besökte också en stor hantverksmässa, med allt från keramik till olika slags vävnader och dukar. I slutet av veckan återvände vi till Toledo för att fira bröllopet mellan Martin och Monica. De vigdes av en domare, och vigseln åtföljdes av en traditionell middag med tal och glatt umgänge mellan oss svenskar och Monicas släktingar.

Vi hoppas snart kunna återvända till Brasilien, ett fantastiskt land!

200309 | Margareta Sjödin